Milyennek kell lennie egy üzleti ebédnek?

Az üzleti életben mindennek megvan a maga szabálya, vagy más néven mondva protokollja, amit érdemes betartani, mert ha az üzleti partner tisztában van ezekkel a szabályokkal, a másik fél viszont nem, akkor nagyon sok esetben rányomhatja a bélyegét az első benyomásra és a kialakuló üzleti ajánlatokra is.

Milyennek kell lennie egy üzleti ebédnek?

Mik a legfontosabb protokollszabályok egy üzleti ebédnél?

Előre kőbe vésett szabályok nincsenek, de sok olyan íratlan szabály van, amihez tartják magukat a felek az üzleti életben. Az egyik ilyen, hogy érdemes előre lefoglaltatni az asztalt, és nem ott a helyszínen rögtönözni, mert akár rosszul is elsülhet a dolog, és értékes időt lehet veszíteni a megfelelő étterem kiválasztásával. Az üzleti partnerek nem szeretnek várakozni, nem érdemes megváratni őket. Érdemes előbb érkezni és a vendéglő előtt várakozni, sőt a legjobb az, ha együtt lépnek be a vendéglátó helyre az üzletfelek. Ha az üzleti partner egy nő, akkor az ő rendelését is a férfinak kell megrendelnie a pincértől.

Az üzleti partnerek jelenlétében szigorúan tilos az alkoholfogyasztás, nagyon kiábrándító lehet a másik fél számára. A magunkkal vitt esernyőt, táskát, bármilyen kelléket nem szabad az asztalra tenni, ne zavarjon semmi az ebédelés közben. Ez igaz a mobiltelefonra is, a partner ne érezze azt, hogy a Facebook bejegyzések, a kéretlen e-mailek vagy telefonhívások megzavarhatják az üzleti ebédet. Abban az esetben, ha a megbeszélés mégis laptopot vagy papírok használatát követelné meg, mindenképpen az étkezés után kerüljenek az asztalra, például a kávé fogyasztása közben.

Utolsó hasznos tanácsunk az, hogy az a fél, akivel az üzletet kötik, ne panaszkodjon a kollégáira, meglévő ügyfeleire, vagy esetleg arra a tevékenységre, amit ő képvisel. A szakmai titkokat és a negatív szempontokat érdemes egy másik alkalomra tartogatni, például egy kötetlenebb és bizalmasabb megbeszélésre. Nem kell minden kártyalapot rögtön a legelején lerakni.


Címkék: Üzleti megoldások, Üzleti partnerek
Dátum: 2019-01-28