Mi okozza a szív- és érrendszeri problémákat?

A szakemberek már régóta keresik a szív- és érrendszeri megbetegedések okait, és ezzel kapcsolatban már rengeteg tanulmány, állásfoglalás és szakvélemény született. A kardiológusok egyetértenek abban, hogy a problémák hátterében több tényező is meghúzódhat, akár együttesen is, de alapvetően három fő okra vezethetők vissza.

Mi okozza a szív- és érrendszeri problémákat?

Veleszületett szívhibák, genetikai jellemzők

A szív- és érrendszer működését nagymértékben befolyásolja a genetika. Sok esetben a veleszületett problémák tehetők felelőssé, de ezek az esetek csak kb. 0,2%-át teszik ki az összes megbetegedésnek. A kutatások azt is bebizonyították, hogy az örökölt gének függvényében vannak, akik fokozottabban ki vannak téve a szívet, keringést, érrendszert érintő problémák kockázatainak, mint mások. Az ő esetükben különösen fontos, hogy nagy hangsúlyt kapjon a megelőzés, és adott időközönként elvégzésre kerüljön az érrendszer vizsgálat.

Egészségtelen, mozgásszegény életmód

Ha valaki hosszú időn át egészségtelen életmódot folytat, annak következményeként is kialakulhatnak különböző rendellenességek. A magas zsírbevitel megnöveli a koleszterinszintet, ami adott esetben szintén súlyos következményekkel járhat. A vizsgálatok kimutatták, hogy az elhízottaknak különösen oda kell figyelniük magukra, és a problémák elkerülése érdekében megcsináltatniuk a szükséges laborvizsgálatokat.

Cukorbetegség okozta szívproblémák

A diabéteszt, azaz a cukorbetegséget hazánkban és világszerte is az egyik leggyakoribb egészségügyi problémaként tartjuk számon. A páciensek 2-5-ször nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust, de az ő esetükben más problémák kockázata is nagy. A különböző koszorúér betegségek, az érszűkület és a szívizom gyulladás tekintetében is veszélyeztetettnek minősülnek.


Címkék: Hasznos, Érrendszer vizsgálat
Dátum: 2020-03-06