Mi az a filmvászon sötét oldala?

Nemrégiben indult egy weboldal, amely nem a szokványos filmekről fog cikkezni, és nem is a tökéletes befejezésekről. A filmvaszon.hu szerkesztői a filmezés sötét oldalát szeretnék kicsit bemutatni, azaz olyan filmeket és történeteket, ahol sokszor padlóra vágó tragédiával találkoznak a nézők.

Mi az a filmvászon sötét oldala?

A filmeknek mindenképpen jól kell végződni?

Sajnos sok rendező gondolja így. A mozifilmek többsége úgy indít, hogy mindenki boldog és szépen megy előre a cselekmény. Egyszer csak hirtelen bekövetkezik a baj, és a néző aggódhat a főhősökért, de igazából feleslegesen, hiszen már a legtöbben úgyis sejtik, hogy úgysem halhat meg a film közepén, és innentől már nem ér senkit sem nagy meglepetés, amikor a film végén ismét minden boldogsággal zárul. Ami aztán még nagyon idegesítő, hogy ha mégis eljátssza a színész, hogy meghal, a film végén valamilyen csodával határos módon feltámad, vagy túléli. Az ilyen filmek már szinte csalódást okoznak, amikor az ember felkel a moziban a film végén.

Mi értelme van ezeknek a hazugságoknak? Jó, sokan azért ülnek le a filmek elé, hogy elmeneküljenek a szomorú valóságból, és tapasztaljanak valami szépet. Ezzel saját magukat csapják be, hiszen az ilyen filmekből nem tanulnak semmit, sőt csak áltatják magukat a jó dolgokkal, de végül úgyis pofára esnek. A tragikus filmekből sokkal több tanulságot lehet levonni, sőt valamilyen szinten felkészíthetik a nézőket arra, hogy miképp kellene viselkedniük egy hasonló helyzetben.

Tudjuk, nem mindenki ért egyet a fenti gondolatmenettel, de nem is kell. Nekik megmaradnak a hagyományos rózsaszín felhőkben úszó hazugságok. A másik tábornak, akik folyton a rossznak drukkolnak és szeretik a tragédiát a filmek végén, pedig megmarad a filmvaszon.hu által nyújtott komor valóság.


Címkék: Hasznos, Mozifilmek
Dátum: 2019-03-01