A hírportálok kora valóban leáldozott?

Manapság nagyon sok olyan hírportál létezik, amik nem is igazi hírportálok, csupán a kattintásokra hajtanak és tele vannak érdekes főcímekkel, de releváns tartalom nincs mögöttük. Az emberek egyre inkább kezdik megunni ezeket az oldalakat, és egyre nehezebb kiszűrni őket.

A hírportálok kora valóban leáldozott?

A közösségi oldalak lehetnek a jövő hírportáljai?

Ma már nagyon sok olyan hírportál működik a közösségi oldalakon, amelyek nem is rendelkeznek a hagyományosnak számító weboldallal. Miért? Azért, mert az ilyen weboldalaknak elég magas is lehet a fenntartási költsége, ráadásul az emberek többsége nem is használja őket. Ma már egyre inkább elterjedt dolog, hogy a közösségi médiából tájékozódnak az emberek. Amerikában nagyon kemény statisztikai adatok mutatják, hogy a lakosság több mint a fele csak a Twittert használja arra, hogy tájékozódjon a nagyvilágról.

Ez részben teljesen érthető, hiszen tematizálva vannak a hírek, nincsenek idegesítő reklámok, és rögtön olvashatóak mások hozzáfűzései is. A hagyományosnak vett híroldalakból rengeteg van, és erősen szelektálni kell azért, hogy az ember ki tudja mazsolázni a számára fontosnak vélt híreket. A közösségi médiában a saját ismerősei által megosztott híreknek sokkal jobban hisz az ember, és viszonylag letisztultabb képet kaphat környezetéről.

Természetesen ez a folyamat Magyarországon annyira még nem divat, itthon inkább pont az ellenkezője tapasztalható. Az emberek többsége még mindig a hagyományos weboldalakat böngészi, és azokból szerzik az információik nagy részét. A Twitter itthon még nem annyira divatos, inkább a Facebook hódít, ott viszont egyelőre kevés az ilyen tevékenység.

Az idő múlásával ez a folyamat itthon is fordulni fog, és valamilyen változás biztosan érezhető lesz majd a híroldalakkal kapcsolatban.


Címkék: Üzleti megoldások, Hírportál
Dátum: 2019-02-22