A gépjármű kárrendezés fajtái

Érezte már vezetés közben, hogy ha egy hosszabb egyenes szakaszra érkezik, a kormány egyenesen tartása ellenére autója valamelyik irányba húz? Ez az apró kellemetlenségnek tűnő jelenség jelentős, veszélyes hibák előjele lehet. Sajnos a gond nagyon hamar megtörténik, és ebben az esetben olyan társaságra van szükség, akik magabiztosan tudják, mi a teendő.

A gépjármű kárrendezés fajtái

Az ilyen rossz iránytartás egyik kiváltó oka a fékrendszer nem megfelelő beállítása, a fékbetétek vagy féktárcsák kopása, sérülése lehet. Ha egy fékbetét már nem a specifikációknak megfelelő állapotban van, elkezdhet magától befogni, ezáltal a négy futómű nem egyforma futási tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ha az egyik keréken akár csak egy kicsit is befog a fék, az autó elkezd abba az irányba húzni. Alapvetően már ez is egy közlekedésbiztonsági rizikó, de a további kopás által az adott kerékre jutó fékezőerő is csökken, ami nagyobb sebességről történő lassításnál akár méterekkel is megnövelheti a féktávot, ezáltal könnyen balesethez vezethet.

A kárrendezésnél két alapvető esetet különíthetünk el

A gépjármű kárrendezés során két alapvető esetet különböztetünk meg. Az egyik, amikor nem más autóvezető által bekövetkezett kárt rendez a biztosító, ha az a saját vagyontárgyban, vagy a gépkocsiban következik be. Ezt Casco kárrendezésnek nevezzük, amikor a biztosító a biztosítási kötvényben foglalt mértékig rendezi a bekövetkezett kárt.

A másik eset, ha az utakon valaki más hibájából történik káresemény. Ezt Kgfb kárrendezésnek nevezzük, ami a gépkocsival rendelkező személyek számára kötelező. A káreseményt az okozó fél biztosítója rendezi. A káresemény bejelentése és szakszerű ügyintézése már szakemberek bevonásával is elvégezhető, hiszen sokkal gyorsabban rendeződik a kellemetlen helyzet, és ha valaki az Elastic-Car Kft-t választja, akkor még csere autót is kaphat az autó javítási ideje alatt. A cég teljes körű biztosítási ügyintézést vállal.


Címkék: Hasznos, Gépjármű kárrendezés
Dátum: 2019-04-15